Meer dan 325 bezoekers namen op 17 juni 2023 een kijkje achter de schermen van de Zaanbrug tijdens de Dag van de Bouw. Op deze open dag konden geïnteresseerden zelf zien wat er komt kijken bij de vervanging van de brug over de Zaan tussen Wormerveer en Wormer. De uitvoering legde bezoekers uit hoe de werkzaamheden plaatsvinden en wat er allemaal bij komt kijken als een brug (op een hele kleine ruimte) gebouwd moet worden.

De reacties van de bezoekers waren positief, natuurlijk wordt er uitgekeken naar de openstelling van de nieuwe brug, maar men was voornamelijk onder de indruk van de tot nu toe uitgevoerde werkzaamheden. Er was vooral veel bewondering voor het indrukwekkende vlechtwerk van betonijzer dat soms bijna op een kunstwerk lijkt.

Een ander hoogtepunt van deze dag was een uniek kijkje achter de bouwhekken: bezoekers konden namelijk via een pontonbrug een kijkje nemen in de brugkelder die straks de machinekamer van de brug vormt. De brugkelder bevindt zich zo’n 3 meter onder water!

De afgelopen tijd is er veel werk verricht dat voor de omgeving niet erg zichtbaar was. De Dag van de Bouw was een mooie gelegenheid om de omwonenden en geïnteresseerden te laten zien waar we al die tijd zo hard aan hebben gewerkt. De komende periode rijzen de werkzaamheden steeds verder uit het water en worden zichtbaarder voor de omgeving  Er wordt deze week gestart met het storten van het beton om de brugdelen met elkaar te gaan verbinden. Over ongeveer een half jaar wordt de nieuwe Zaanbrug in gebruik genomen en moet alleen de tijdelijke brug nog afgebroken worden.